Masažom protiv „pomorandže“

Gotovo da nema mame koja je posle porođaja u potpunosti zadovoljna svojom linijom. Telo tokom trudnoće i dojenja nakuplja određenu količinu masnog tkiva, ali se često zbog manjka kretanja, hormonskih i drugih promena koje su se dešavale tokom trudnoće, javlja i celulit, čak i kod žena koje pre trudnoće nisu imale problem s tim.

- Celulit zna da bude jako uporan, i mora da se „napadne“ sa svih frontova, a jedna od najdelotvornijih metoda je – anticelulit masaža. Ovaj način borbe sa celulitom može da bude veoma efikasan, ali uvek treba imati na umu da je masaža je samo jedna karika u lancu, i sama po sebi nije „magična“, to jest rezultati će biti pravi ako se ispoštuju sve preporuke stručnjaka. Ta četiri stuba dobrog izgleda su – pravilna, umerena ishrana, dovoljno tečnosti, pojačana fizička aktivnost i masaža – kaže za „Baby planetu“ Suzana Miletić, fizioterapeut i limfoterapeut iz salona „Liderna“.

Celulit čini masno tkivo, koje je zajedno sa raznim toksinima zarobljeno ispod kože i daje joj ružan izgled pomorandžine kore. Moguće je eliminisati ga, ali pošto je za njegov nastanak potrebno mnogo vremena, on ne može ni da nestane preko noći. Najbolje efekte imamo ako se uradi najmanje tri serije anticelulit masaža, koje se izvode u određenim vremenskim intervalima, napominje naša sagovornica. Kada se urade sve tri serije, većina celulita će biti eliminisana i potrebno je s vremena na vreme odraditi takozvane tretmane održavanja, koji u stvari sprečavaju nastanak novog celulita.

Naša sagovornica napominje da je najbolje da se sa anticelulit tretmanima i masažama krene tokom zime, da bi bilo dovoljno vremena da celulit iz dubljih slojeva „izađe“ na površinu, razbije se a onda eliminiše iz organizma. Iz iskustva maseri znaju da se žene često odluče mesec dana predletovanje da bi želele da smanje celullit. Onda se odradi jedna serija masaža koja samo celulit iz dubljih slojeva pogura ka površini, i tada izgleda da ga imamo mnogo više.

- Sa masažama počinjemo posle menstruacije, jer je tada hormonski status najbolji, tretmani su manje bolni i koža je manje osetljiva – kaže Suzana Miletić. – Mi praktikujemo da radimo masaže svaki dan, i onda posle 10 tretmana, pravimo pauzu do kraja sledeće menstruacije, pa se posle toga radi sledeća serija masaža. Nije neuobičajeno da prve masaže budu bolne, naročito ako je celulit „tvrdokoran“, ali posle svakog tretmana bol je sve manji, i do kraja prve serije od 10 masaža, on nestaje. Ono što nikako i nikada ne sme da se desi su modrice, jer to znači da je tkivo povređeno, a to mogu samo nestručni maseri da urade.

Jako je važno prilikom anticelulit masaže ispratiti ovaj prirodni hormonski ciklus, da bi rezultati bili bolji. Ali, sav trud masera može da padne u vodu, ako žena ne poštuje druge savete vezane za ishranu,dovoljno kretanja i dovoljnu količinu tečnosti.

- Naša masaža neće značiti mnogo ako žena ne pije barem 1,5 do 2 litra tečnosti dnevno, kojom „ispira“ organizam i rešava ga toksina u telu pa i na mestima gde ima celulit. Prirodni čajevi, voda i domači sokovi dolaze u obzir, a nikako alkohol, kupovni sokovi, gazirani sokovi – kaže Suzana i dodaje da se anticelulit masažom ne skidaju kilogrami i uprkos tome što se obimi smanjuju i do dva centimetra, teško da će masaže imati uticaja na kilažu. – Celulit će se vidno smanjiti, koža će bit zategnutija, bolje će izgledati, biće elastičnija, cirkulacija će biti dosta bolja, ali ova masaža nema uticaja na višak kilograma.Iz mog iskustva najbolje je kombinovati anticelulit masažu i limfnu drenažu, tako se postižu najbolji rezultati. Takođe, za smanjenje celulita koriste se i tretmani poput kavitacije, koji mogu da imaju efekta, ali treba da se koriste samo povremeno.

Ipak, naša sagovornica upozorava da ove tretmane ne treba da rade nestručne osobe, jer će efekat izostati i doći će do razočarenja. Takođe, ne treba dozvoliti da se podlegne reklamama i obećanjima da će i kilogrami i celulit otići tek tako, samo nekim brzim tretmanima, rigoroznim dijetama ili pilulama, potrebno je da se povede računa o načinu života, umerenoj ishrani i da se pojača fizička aktivnost.

Prepreke

Da bi tretmani i masaže imali efekta, potrebno je da mama posle porođaja sačeka da joj se ponovo uspostave menstrualni ciklusi. Pre toga, telo posle porođaja još nije u hormonskoj ravnoteži. Mama može da dođe na masažu, prijaće joj i opustiti je, ali neće imati gotovo nikakvog efekta na celulit, jer je veoma bitno da u telu postoji hormonski balans za koji je potrebno da protekne određeno vreme posle porođaja.

Što se tiče dojenja, anticelulit masaže nisu kontraindikovane s dojenjem, i mame mogu da krenu lagano s masažama dok još doje , naročito što bi i u tom periodu zbog kvaliteta mleka morale da vode računa o zdravoj ishrani i unošenju dovoljno tečnosti a ne da „jedu za dvoje“.

Ishrana

- Ne preporučujem nikakve dijete ni drastične tretmane, jer će se time samo ući u začarani krug i povratiti sva izgubljena kilaža, a celulit će se javiti još više nego pre. Zagovaram umerenost u ishrani uz recimo razdvajanja proteina i ugljenih hidrata, da vodimo računa da ugljene hidrate unosimo ujutru, jer nam daju energiju telu, a uveče da jedemo pretežno proteine, kako se ne bi višak energije taložio u telu u vidu masnih naslaga i celulita. Hodanje je jako važno, i to brzo hodanje, najmanje jedan čas dnevno. To daje sjajne rezultate. Naročito mame ne bi trebalo da se podvrgavaju drastičnim tretmanima, već da šetaju i uživaju sa svojom decom, hrane zdravo i sebe i mališane i rezultati neće izostati, poručuje Suzana Miletić.