Dobar protok limfe za dobro zdravlje

Limfa je bezbojna, vodena tečnost bogata belančevinama i belim krvnim ćelijama (limfocitima). Limfa se neprestano stvara u međućelijskim prostorima tkiva (intersticijumu) i zato ima isti sastav kao međućelijska tečnost.

Limfni sistem je od vitalnog značaja za zdravlje svakog pojedinca. Kao sastavni deo imunog sistema, pomaže telu u borbi protiv infekcija, u održavanju ravnoteže tečnosti u telu, vraća proteine u kardiovaskularni sistem i apsorbuje masti i vitamine rastvorljive u mastima, iz probavnog sistema i iste transportuje u vensku cirkulaciju. Izgrađen je od niza tankih limfnih sudova koji prikupljaju limfnu tečnost iz različitih delova tela. Smer kretanja limfe u limfnim sudovima je uvek centripetalan. U stanju mirovanja za 1 sat protekne 120 ml limfe.

Funkcija limfe je da hrani tkivo i da prihvati i eliminiše iz tkiva štetne materije (detoksikacija tkiva). Limfociti igraju važnu ulogu u imunološkom sistemu, štite telo od infekcija. Formiraju se i čuvaju u limfnim čvorovima, koji su različite veličine i oblika i nalaze se u celom telu. Postoji 400-700 limfnih čvorova i najveći broj nalazi se u abdomenu, zatim u području glave i vrata, a ostali u aksili i ingvinalnom području. Funkcija limfnih čvorova je da filtriraju štetne materije kao što su bakterije, otrovi mrtvih ćelija, stvaraju limfocite i regulišu koncentraciju proteina u limfi.

Zastoj limfne tečnosti može otežati tok limfe kroz limfne sudove. Usporena i smanjena cirkulacija limfe dovodi do nagomolavanja toksina u organizmu, usporava dostavu hranljivih materija ćelijama i metaboličke procese u njima što dalje negativno deluje na funkcionisanje i stanje ćelija, a time i tkiva i organizma u celini.

MANUELNA LIMFNA DRENAŽA (MLD)

Po Dr.Vodderu to je nežna, i posebna, terapijska procedura kojom se potpomaže rad limfnog sistema odnosno, aktivira cirkulacija limfe, stimuliše regeneracija i ishrana tkiva, podiže odbrambena sposobnost organizma. Ima povoljan efekat na nervni sistem, kao i na mišićni, limfni i imuni. Limfnom drenažom postiže se ravnoteža tečnosti u organizmu i podstiče bolje opšte stanje organizma. Regeneriše i pospešuje funkcionalnost limfnih sudova, kapilara i zalistaka, deluje na vegetativni sistem i opušta celo telo. Izvodi se posebnim drenažnim pokretima, pritiskom i određenim smerom radi eliminacije viška tečnosti i štetnih materija iz organizma. Limfna drenaža je odličan tretman kod sindroma teških nogu, kod problema venske insuficijencije ili kod edema izazvanih određenom traumom. Takođe je pogodna u prevenciji oticanja, redukciji celulita i dobrog svakodnevnog osećaja. Budući da je malo kontraindikacija MLD se primenjuje u estetskoj i fizikalnoj terapiji.

Kako drenaža utiče na bolji izgled kože i detoksikaciju tkiva?

Drenaža se koristi u tretmanu kuperoze, rozacee, bora i akni, ublažavanju ožiljaka i zadebljanja kože, kao i kod mršavljenja. Naročito je
delotvorna u procesu uklanjanja celulita, jer redukcijom tečnosti iz vezivnog tkiva delujemo na bolju ishranjenost ćelija kiseonikom i hranljivim materijama, a istovremeno eliminišemo otpadne materije iz organizma. Neophodna je nakon tretmana celulita ultrazvukom, kavitacijom i mezoterapijom.

U fizikalnoj terapiji se koristi kod patoloških procesa, lečenja rana i opekotina, glavobolja, predmenstrualnih tegoba, smanjivanja bola, podizanje imuniteta i posle hirurških zahvata i terapije zračenja.

Pošto limfni sistem igra tako važnu ulogu u imunitetu, poremećaj limfne cirkulacije može da izazove veoma ozbiljne zdravstvene probleme. Kada su limfni sudovi ili čvorovi oštećeni ili nedostaju, tečnost ne može da se kreće dalje i uzrokuje pojavu limfedema. Limfedem je bolest limfne cirkulacije. Manifestuje se nakupljanjem limfne tečnosti (otokom) određenog dela tela, najčešće jednog ili više ekstremiteta, trupa, glave, genitalija.To je teško, hronično, progresivno i dugotrajno oboljenje. Ako tečnost ostaje u tkivu duži period , može da spreči transport kiseonika iz krvotoka do ćelije tkiva i ometa zarastanje rana. Ako se otok ne leči, može dovesti do očvršćavanja mišićnog tkiva, propadanja kože, gubitka pokreta u oblasti, a u nekim slučajevima i do bakterijske infekcije – limfagitisa. U ovom stanju, limfni sudovi postanu otečeni, upaljeni, bolni i crvene linije mogu da se pojave duž kože, iznad krvnih sudova.

To zahteva hitnu medicinsku pomoć radi sprečavanja širenja po celom telu, a generalno se tretira lekovima protiv bolova, antibioticima i antiinflamatornim lekovima.

PRIMARNI LIMFEDEM

Ovo je nasledna bolest, pojavljuje iz generacije u generaciju ali neku može preskočiti. Može biti i nenasledna. Karakteriše se smanjenjem broja limfnih čvorova ili limfnih sudova, što je i uzrok nastanka. Može da zahvati jedan ili sva četiri ekstremiteta ili druge delove tela, uključujući i unutrašnje organe. Može da bude prisutan na rođenju, da se razvije na početku puberteta ili u odraslom dobu, bez očiglednih uzroka. Druge bolesti limfnog sistema uključuju lipedem, cistična higromas, limphangiomas, limphangiectasias, limphangiomatosis i druge mešovite vaskularno – limfne malformacije i sindroma, kao što su Turner-Veber i Klippel Trenaunei sindrom.

SEKUNDARNI LIMFEDEM

Može se javiti posle bilo koje traume, infekcije ili teže operacije koje oštećuju limfne sudove ili dovode do gubitka limfnih čvorova. Operacije prostate, materice, grlića materice, abdomena, liposukcija, maligni melanom, zračenje, sportske povrede, tetoviranje, fizička povreda limfnih puteva mogu uzrokovati. pojavu limfedema. Svi ovi pacijenti su u rizičnoj grupi za nastanak limfedema.

LIMFEDEM RUKE

Najčešća komplikacija koja se može javiti nakon operacije karcinoma dojke. Limfedem ruke se razvija kod 40% žena nakon operacije ili terapije zračenja. Terapija izbora za lečenje limfedema je kompleksna (kompletna) dekongestivna terapija (CDT), kombinacija ručne limfne drenaže, bandažiranje-primenom kratko elastičnog zavoja, nošenjem kompresivnih rukava-čarapa, terapijske vežbe, nega kože i edukacija pacijenata.

Literatura:
  1. Mazić S, Stanković S, Savić J. Manuelna limfna drenaža: priručnik za praktično izvođenje drenaže. Senka Mazić. 2005
  2. Biondić M. Priručnik: Manuelna limfna drenaža. Centar za limfnu drenažu. Zagreb. 2012 http://www.fizioterapija-biondic.hr/ambulanta.html
  3. Biondić M. Priručnik: Kompletna gekongestivna fizioterapija terapija. Zagreb. 2012 http://www.fizioterapija-biondic.hr/ambulanta.html

 

Časopis možete prelistati klikom na sledeći link: http://estetikpro.rs/EP01-final.pdf